CLOSE ✕
Contact

Email Adress: Stg81282@gmail.com

Eddy Hoost

Eddy Hoost (1934) advocaatEddy Hoost was advocaat.

Hij was de eerste minister van Justitie, Politie en Defensie van de republiek Suriname.

Edmund (‘Eddy’) Alexander Hoost werd op 21 oktober 1934 in Paramaribo geboren. Hij startte zijn carrière als onderwijzer. Later werkte hij bij de Kosteloze Rechtsbijstand, waarna hij de avondstudie aan de Surinaamse Rechtsschool deed.

Eddy vond het spreken met etnische duidingen (‘hindoestanen, creolen, javanen etc’) niet prettig. Hij had het liever over ‘Surinamers’. Hij werd lid van de nationalistische culturele vereniging Wi egi sani en schrijft gedichten voor hun tijdschrift. De dichtkunst is zijn passie. Ook behoort hij regelmatig tot het gehoor van de Politiekapel. Hij is een bewonderaar van haar muzikale interpretaties.

Eddy is medeoprichter van de vakcentrale C47 en werd een vooraanstaand lid van de Partij Nationalistische Republiek (PNR).Van 1973 tot 1977 is hij minister van Justitie en Politie, toen Suriname onafhankelijk werd kreeg hij daar Defensie bij. Hij is nauw betrokken bij de onderhandelingen over de onafhankelijkheid. Hij zat in de eerste delegatie van de republiek Suriname in de Verenigde Naties. De Surinaamse vlag is mede naar een idee van Eddy gemaakt. Zijn zoon vertelt: ‘Ons ontwerp, van pa en ik, voor de nieuwe Surinaamse vlag (1975) haalde de finale, en omdat de jury geen keus kon maken tussen ons ontwerp en dat van een andere finalist, werden deze ontwerpen gecombineerd tot één vlag.’

Na zijn politieke en bestuurlijke carrière is hij werkzaam als jurist. Vooral als strafpleiter verwierf hij bekendheid. Hij accepteerde geen onrechtvaardigheid. Als cliënten geen geld hadden om te betalen, hielp hij hen toch. Hij zei hen dat ze zich geen zorgen hoefden te maken. Soms brachten ze hem groente en fruit. Aan de universiteit doceerde Eddy staatsinrichting. Ook was hij commissaris van de verzekeringsmaatschappij Self Reliance. De mensen die met hem samenwerkten waren onder de indruk van zijn ‘know how’.

Eddy kwam als jurist in aanvaring met het ondemocratische regime. Vooral toen hij samen met John Baboeram en Harold Riedewald optrad als advocaat van ex-officier Surendra Rambocus en anderen, die het hadden gewaagd op 11 maart 1982 de wapens op te nemen tegen het militaire regime. Hij betaalde voor het uitoefenen van zijn beroep de hoogste prijs.

Eddy was een toegewijd vader. Zijn zoon: ‘Pa zei vaak: elke keer als je struikelt of valt, zal ik er zijn om je op te vangen of je de hand te reiken, zodat je kan opstaan totdat je zonder mijn hulp kan. Wat er ook gebeurt, ik zal er altijd voor je zijn. Op een dag ben ik het die struikelt of valt en ik weet nu al dat jij er zal zijn om mij op te vangen of mij de hand te reiken, zodat ik kan opstaan.’

Eddy Hoost wordt nationaal herdacht als een van de vijftien helden van de democratie.

Belangrijkste bron: Zolang ze praten, blijf ik. Een boek over de vijftien slachtoffers van 8 december 1982. Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), 2001, Paramaribo, Suriname.

BEKIJK DE DOCUMENTEN

Waarschuwing: in deze rapporten staan schokkende beschrijvingen!

BEKIJK