CLOSE ✕
Contact

Email Adress: Stg81282@gmail.com

Robby Sohansingh

Robby Sohansingh (1945), ondernemer

Somradj Robby Sohansingh werd geboren op 4 juni 1945. Op een creatieve wijze zaken doen en sociaal zijn, weet Robby haarfijn te combineren. Deze eigenschappen maken ook dat hij erg geliefd was bij zijn personeel. Het creatief zat hem al van jongsaf aan in het bloed. Musiceren was zijn hobby. Hij was bekwaam op het keyboard, met de saxofoon en het accordeon. Zijn publiek was vooral zijn familie, een gezin van acht kinderen van wie hij het tweede kind en oudste zoon was.

Na zijn bedrijfskundige studie hielp hij zijn vader bij de leiding van het familietransportbedrijf in Paramaribo, dat later werd afgestoten en vervangen door onder meer een steenslagbedrijf. Robby wordt primair belast met de productie. De successen die hij boekte, maakten de import van steenslag en Suriname overbodig. ‘Hij was levenslustig, sympathiek en goudeerlijk, zo kende iedereen hem en zo is hij gebleven’, zegt zijn broer Danny. Omdat hij ook burgers in nood concrete hulp en oplossingen bood, groeide hij uit tot een landelijk alom gewaardeerde zakenman.

Uit huwelijk met Astrid Kanhai werden drie kinderen geboren. Een traumatisch dieptepunt was de ontvoering van hun vijfjarige zoon Ravi, die totaal uitgeput aan handen en voeten gebonden werd teruggevonden. Toen op 25 februari 1980 het hoofdbureau van politie in brand werd geschoten tijdens de militaire staatsgreep, gingen alle harde bewijzen tegen de dader in rook op.

Robby was kritisch over het nieuwe regime en bleef de militairen op zijn weg vinden. Zijn vader werd aangehouden vanwege verdenking van corruptie bij een openbare aanbesteding, maar moest wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten worden. Al tegen het eind van 1980 zag Robby dat het land bergafwaarts ging. ‘Er zijn tekenen aan de wand dat immoraliteit, intriges en verraad, illegaliteit en corruptie hoge vlucht zullen nemen in Suriname, omdat de dictatuur de situatie niet onder controle zal kunnen houden’, had hij zich ooit laten ontvallen.

Robby stoorde zich aan het brute geweld van de militairen en de toenemende rechteloosheid. In de maanden voor zijn dood gaf hij steeds openlijker kritiek op de aantasting van burgerlijke vrijheden en als producent had hij als geen ander zicht op de grote mate waarin de militairen zich de natuurlijke hulpbronnen toeeigenden.

Evenals een ieder met een andere politieke mening kreeg ook Robby het etiket ‘contrarevolutionair’ opgeplakt. Na de mislukte Rambocuscoup van maart 1982 werd hij wegens 'zijdelingse betrokkenheid' aangehouden en kaalgeschoren op de televisie getoond. Tijdens zijn maanden durende gevangenisstraf werd hij zo mishandeld dat hij in het militair hospitaal moest worden opgenomen. Na zijn vrijlating hervatte hij zijn werkzaamheden in het familiebedrijf. Zijn zaak zou verder worden afgehandeld op 8 december 1982 bij het Bijzonder Gerechtshof. De verwachting was vrijspraak, ook omdat hij op briljante wijze werd verdedigd door advocaat John K. Baboeram, die dit eveneens met de dood moest bekopen. Robby werd geëxecuteerd, valselijk beschuldigd als ‘medefinancier van een verijdelde CIA-couppoging’.

Het grootste deel van zijn familie verliet na de verschrikkelijke terreur van 8 december 1982, Suriname. De familiebedrijven werden geboycot. De toegang tot de overheid viel weg. Met Robby Sohansingh verloor Suriname een integere, progressieve ondernemer. Hij liet drie jonge kinderen achter. Broer Danny: ‘Voor hen die Robby goed kenden, waardeerden en liefhebben, zal hij altijd blijven geuren als een bijzonder symbool van vriendschap, deugdzaamheid en rechtschapenheid.’

Robby Sohansingh wordt nationaal herdacht als een van de vijftien helden van de democratie.

Belangrijkste bron: Zolang ze praten, blijf ik. Een boek over de vijftien slachtoffers van 8 december 1982. Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), 2001, Paramaribo, Suriname.

BEKIJK DE DOCUMENTEN

Waarschuwing: in deze rapporten staan schokkende beschrijvingen!

BEKIJK